dinsdag 4 juni 2013

Dag +21 - een leuke dag

Drie weken getransplanteerd vandaag.
Een leuke dag, vat Senne spontaan samen.
Hij heeft middagdutjes ontdekt ('Dat was za-lig! Ik heb geslapen als een roosje!').
Voetbaden ook. En in dat voetbad ontstaan dan typische badspelletjes: een koe melken (een plastieken handschoen waar eerst met veel voldoening gaatjes worden in geprikt met een échte priknaald) en fonteintje spuiten (met een lege zeeptube - 'Zo ben ik Peggy aan 't helpen,' zegt hij gevat als de fontein hoog spuit, tot tegen de spiegel en de douchedeur. De douchedeur van de douche die volgens ons in elke isolatiekamer ongebruikt alleen maar plaats staat in te nemen, want niemand die hier kan of mag douchen.)
Hij heeft gisteren ook de diëtiste ontvangen. (Hij weet niet meer dat hij die vrouw enkele maanden geleden spotte in de grote inkomhal van het ziekenhuis en haar heel spontaan becommentarieerde met 'mama, dát is een mooie dokter!' Ik weet dat natuurlijk wel nog.) De diëtiste heeft een stagiaire en een papieren zak vol plastieken flesjes en potjes mee. Krachtvoedsel allemaal. Sapjes, melkjes en papjes om tussendoor van te snoepen of om tussen soep of ijs te mengen, in de hoop dat zijn zakkend gewicht daarmee zou stabiliseren en dat zijn lichaam kracht blijft vinden om de vermoeiende strijd en groei van al zijn cellen aan te gaan. De prof weet dat we niet happig zijn om hem een sonde te laten steken, ze kent ook zijn eigen curve van 'lang en smal' en gunt hem dus nog deze tussenstap. Met een half oog op de tv, het andere op 'de mooie dokter' gericht, luistert Senne scherp naar een enthousiaste uitleg, stuurt meteen een aantal smaken terug richting papieren zak en laat de rest uitstallen op zijn tafeltje. Dan is het genoeg geweest en commandeert hij om stilte, wat dankzij mijn instructies vooraf in de hal meteen wordt begrepen. Als de dietiste weg is, wil hij er meteen aan beginnen. Een grappige proeverij, met smakkende en walgende geluiden. Toegegeven, niet alles ziet en ruikt er even goed uit/van, zelfs mijn masker houdt sommige muffe geuren niet tegen. Sinds het bezoek staan Sennes maaltijdplateaus ook voller: extra kazen, koeken en wafels, croc monsieurs, ketchup en mayonaise. Om bijna ontmoedigd van te geraken, als je 't mij vraagt.

Senne houdt schitterende bloeduitslagen. Daarom wordt al heel wat medicatie per os gezet in plaats van intraveneus. Dat doet Senne momenteel zestien pillen en drie siropen slikken vandaag. De kleuren, vormen, formaten en smaken verschillen. Hij doet het super, super dapper allemaal. De grote waterfles waarmee hij alles wegspoelt, geraakt vlot op vandaag.
De 'snelle bloedtest' geeft vandaag ook hoopgevende percentages: er is driekwart donormateriaal geteld. Het resterend deel zijn ofwel heel jonge donorcellen, te jong om te herkennen, ofwel Sennes cellen. Maar 75%, daar noteert de prof op haar bordschema op ons raam een onderstreepte ok bij. We moeten blijven beseffen dat dit een momentopname is, dat afstoting bij transplantaties nog lang alle cijfers plotsklaps op hun kop kan zetten. Maar voor vandaag zijn we daar natuurlijk al  héél blij mee. Al volgt er ook meteen minder goed nieuws: er zijn twee virussen gesignaleerd: één van het parainfluenzatype en cmv. Die worden meteen zwaar bekampt met nog maar eens extra medicatie, in de hoop dat ze Sennes systeem niet meteen overhoop gooien. Hij lijkt er aan de buitenkant niet teveel last van te hebben. Hij plukt er de mooie kant van, die van de middagslaapjes bijvoorbeeld. En voorts kijkt hij toe hoe iedereen nu ineens een gele in plaats van een groene schort aantrekt. Een interne code die iedereen snel duidelijk maakt dat hier besmetting te rapen is.

Vandaag ook wat animo achter de schermen. Deze week werd controle aangekondigd, een externe audit 'door De Amerikanen', waarbij onder andere labels van veiligheid, hygiëne, privacy te verdienen of te verdedigen zijn. Ineens worden keuken-, gang- en bergingdeuren gesloten, koelkasten extra gelabeld etc. Tot de storm voorbij is. Dan mogen de ouders wel weer voorbij sommige verbodstekens, zo klinkt het. Voor iedereen het efficiëntst en toch ook veilig, hygiënisch en met respect voor mekaars privé die op andere momenten en plaatsen toch wordt gedeeld.

En vandaag krijg ik een tussenstand doorgesmst van het aantal groentepakketten dat al besteld werd. De kaap van de honderd is daarbij genomen. Wij controleren morgenavond onze brievenbus thuis nog eens en nemen dan donderdag onze bestellingen mee. Alvast veel dank aan alle sponsors!

1 opmerking:

  1. Wat een moooooooi nieuws om de dag mee te beginnen !!!!! Fantastisch! Wat een verschil met de vorige transplantatie! Hij doet het supergoed jullie kerel! Doe zo voort man, wij denken aan je! Kobe en co

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je een berichtje nalaten post dit dan hier. Je reactie wordt pas na een dag op de blog geplaatst.