donderdag 20 juni 2013

voor de komende dagen

Thuiskomen na een transplantatie is niet zomaar thuiskomen.
Da's blijven beseffen dat een transplantatie pas na een jaar een groot rapport krijgt: geslaagd of niet geslaagd, met of zonder onderscheiding.
Da's leven naar tussentijdse evaluaties, waar ziekenhuisbezoeken, bloednames en percentages ons telkens een stand zullen geven van de balans graft versus host.
Da's in tussentijd alles proberen doen om gezond te blijven.

Sennes nieuwe bloedfabriek heeft al hard gewerkt: na wat sputteren worden bloedplaatjes aangemaakt, zijn rode bloedcellen aarzelen soms maar stijgen voorzichtig mee, de witte bloedcellen doen het globaal ook goed. Maar bij een differentiatie van zijn bloedbeeld wordt snel duidelijk dat nog niet alle belangrijke witte bloedcellen er zijn. De eerste focus na o.a. transplantatie ligt op de aanmaak van neutrofielen, omdat die een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van o.a. bacteriële en schimmelinfecties. Die neutrofielen laten zich momenteel goed tellen. De lymfocieten echter, een ander type witte bloedcel, staan nog op quasi nul. En lymfocieten zijn net cruciaal in het gevecht met virussen, die vieze beesten waarvan er nu net hun onderkomen hebben gezocht bij onze grote krijger.

Wat betekent dat dan: alles proberen om gezond te blijven?
Dat betekent dat wij ons thuis verder in een isolatiebeleid zullen opsluiten.
De schorten, maskers en handschoenen laten we thuis voor wat ze zijn.
Maar voedingsvoorschriften volgen wordt wel een nieuwe obsessie.
Net als handhygiëne.
Voorts mag je dat isolatiebeleid vrij letterlijk nemen: de komende twee maanden, zeker tot er voldoende lymfocieten geteld worden, zullen we ons als gezin wat moeten afzonderen van de buitenwereld. Onze (achter)deur zal toe moeten blijven en kan alleen gecontroleerd open. Wie contact zoekt, zal dat zeker merken, horen, voelen, zien. Het zal klinken als gezoek, getwijfel, gesnak en gezucht. Maar het heeft maar één doel...

Daarom willen we vragen

  • om eventueel bezoek zeker aan te kondigen
  • om dat bezoek kleinschalig te houden
  • om zeker geen bezoek met kinderen te plannen
  • om tijdens je bezoek zeker onze obsessies te volgen ;-)

Met Senne zelf zullen we geen bezoekjes aan familie, buren of vrienden brengen. Ook winkels zullen we in de mate van het mogelijke vermijden met hem.
Fran zal tijdelijk geen vriendjes thuis kunnen laten spelen. Niet makkelijk in deze zomer-vakantie-tijd...

Maar het tij zal keren, daar trekken we ons aan op!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je een berichtje nalaten post dit dan hier. Je reactie wordt pas na een dag op de blog geplaatst.