woensdag 27 februari 2013

10, 9, 8,...

... het aftellen is begonnen. Half april duiken we weer onder. De prof vond mei/juni nog altijd goed klinken als richtperiode, gezien de nog welig tierende infecties tot dan. 'Maar wat is voor jullie best?' vroeg ze daarop. Dat we niet meteen in volle zomervakantie zitten, opperden wij.
Allereerst voor Fran, want waar moet zij dan weer overal naartoe? Bij wie kan ze dan leeglopen en bijtanken? Wie houdt dan haar roer mee recht? De regelmaat en het vertrouwen op school, met haar gouden juffen en vriendjes in menige kring, zijn onvoorstelbaar belangrijk. Daar kan geen zelfgeconstrueerd (ook gestructureerd en regelmatig en warm) opvangschema tegenop.
Daarnaast hebben we ook geen zin in een verlofregime bij het medisch personeel. Toch niet in het heetst van de strijd. Al weten we nog altijd niet wat het heetst moment van de strijd zal zijn. Daar wees de prof ons heel eerlijk en open ook nog eens op. 'Jullie hebben een belangrijk en groot deel van een transplantatie nog niet meegemaakt: de reacties van het vreemde materiaal op Sennes systeem, de infecties, de afstotingsverschijnselen,...'. Het zat nog in ons achterhoofd. Maar het zo allemaal nog eens opgesomd krijgen... Het haalt ons nog eens helemaal uit onze roes van de afgelopen tijd. Senne die thuis is, die vol genot en plezier in (meer dan) het leven bijt. Het doet ons soms een heel klein beetje vergeten. Maar tegelijk zijn we niet naïef: we weten dat we in de zomervakantie wel degelijk nog in Gasthuisberg zullen vertoeven. Boven en beneden. We hopen alleen niet (gans de tijd) in die duikboot, waar zus en broer mekaar alleen achter glas mogen begroeten, waar Senne geen warme knuffel en aai kan voelen en alleen ogen zal zien, en het daarmee zal moeten doen in het spel van 'wie is wie in diezelfde schorten en maskers en handschoenen', waar geur, kleur en geluid vreemder dan vreemd zijn.
'Dan zullen we het ineens na de paasvakantie inplannen, anders?' was dan de conclusie.

En zo tellen we weer onze dagen. En is het lijstje van wat we nog eens met vier willen doen veel langer dan het aantal weekends samen.
De kinderen reageerden in eerste instantie eerder gematigd op dit toekomstnieuws. Senne zocht meteen naar het weekritme: 'papa, kom jij daar dan terug woensdag en zaterdag, en (breeeeeede smile)... mag ik dan altijd een nieuw spelletje op de ipad??!'. Fran liet het er stoer uitkomen: 'O, dat vind ik niet erg hoor, dan ben ik eindelijk nog eens een keertje alleen...' Maar sinds onze mededeling horen we haar precies terug wat scherper, wisselvalliger, emotioneler reageren op heel neutrale dingen. Misschien hebben we hen hiermee een maand teveel in extra spanning gezet. Maar het is het beeld van zoveel overhunhoofdgebeuren dat het ons nu al deed vertellen. We merken met wat een gevoelige oren ze mee luisteren.
We hebben dan maar vlug een blad gemaakt met verlangens. Make-a-wish op gewonemensenmaat. En daar viel weer heel snel en spontaan Sennes 'naar zee', aangevuld door Fran 'met ons vier!'. Ook bowlen, Plopsaland en de Efteling staan in de rij. Vriendjes die komen spelen en balletjes in tomatensaus en spaghetti eten. De diepvriezer nakijken staat op de mamalijst. En zoveel mogelijk uit de naailes halen. En afsprekenafsprekenafspreken. Maar ook thuis zijn. Gewoon niksen. Recepten uitproberen. (Uit)slapen. Blijven ademen. Niet teveel straksen, maar zien wat nu lukt.

Eerst nog eens naar het ziekenhuis gaan. Voor een stamcelprelevatie. Concreter betekent dit dat Senne onder narcose moet en dat ze dan in zijn heupen enkele beenmergpuncties zullen doen waaruit ze stamcellen collecteren. Die stamcellen worden dan ingevroren. Geen opbeurend gebeuren, die stamcelcollectie, want het wordt in zijn geval gedaan voor moest de tweede transplantatie ook niet lukken: voor moest hij de donorcellen weer niet aanvaarden en zelf helemaal geen cellen meer aanmaken. Dat er dan, bij gebrek aan aanmaak van cellen, toch minstens (ziek) materiaal is om terug te geven dat hem er weer door kan halen. Een scenario waar we niet teveel willen bij stilstaan. Maar waarvoor we wel zondagavond even gaan kamperen op het vierde verdiep. De prof vertrouwde ons toe hoe weinig dit (op wereldvlak) nog wordt gedaan bij patiënten met een immuniteitsziekte, want wat voor zin heeft het iemand opnieuw ziek te maken... Wat zijn we opgelucht dat we hier in Leuven niet voor moeten strijden.

Het is ook aftellen bij de bloedplaatjes. Dinsdagochtend, net voor vertrek naar het ziekenhuis, liep er na een korte maar krachtige hoest weer bloed uit Sennes neus. Hij kreeg het onder controle, maar het voorspelde al een beetje zijn bloeduitslag. De cortisonen hebben even voor een boost gezorgd, maar dat blijkt voorbij. Er is geen zekere verklaring waarom hij die plaatjes afbreekt in plaats van aanmaakt. Het zet onze plannen alleen weer wat op een helling.
De cortisonen worden wat afgebouwd. Op een maand tijd is Sennes gewicht met een derde toegenomen. Hij staat bol en opgeblazen, van benen, billen, over buik tot in zijn gezicht. Zijn pyjamabroeken blijven nu goed zitten, zijn onderhemdjes zitten gespannen. Hij gibbert en lacht dat het een lieve lust is en vermaakt daarmee elke bezoek. Hij heeft nog steeds mateloze trek om te eten. Omdat zijn staptest opnieuw goed was, worden de steroïden dus afgebouwd. Wat ook effect zou hebben op zijn (vr)eetlust. We hopen het een beetje. Natuurlijk hebben we liever een kind dat goed eet dan een dat niet eet, maar gezond ziet hij er niet meer uit. Bij de staptest sleepte hij met zijn voeten over de grond. Hij klaagt frequent van moe zijn, zoekt eerder de zetel dan zijn fiets. Als we voor onszelf bedenken wat het moet zijn om op zo'n korte tijd een derde van ons lichaamsgewicht erbij te krijgen, dan verstaan we zijn gedrag heel goed. En kijken we dus uit naar een beetje vasten...

Deze week is ook een speciale week: er is thuisonderwijs gestart. Sennes juffen komen elk wekelijks aan huis om met hem te werken en te spelen zoals dat ook in  de kleuterklas gebeurt. Hij kijkt er erg naar uit. De juffen van de klasfoto worden eindelijk werkelijkheid voor hem. Het eerste uur werd vandaag gegeven, en werd op veel enthousiasme onthaald: 'het was zò om!'. Het doet deugd om hem extra verhaal te horen brengen: hij had eens wat anders te vertellen aan tafel.
Het is een regeling die mogelijk wordt gemaakt door de Vlaamse Liga tegen Kanker die het belangrijk vindt dat ook kleuters uit de eerste en tweede kleuterklas onderwijs krijgen aangeboden tijdens hun ziekteproces. Kleuters van de derde kleuterklas vallen onder dezelfde regeling als kinderen van de lagere en secundaire school, waar het de school is die uren moet voorzien voor thuisonderwijs. We hebben geluk dat Sennes juffen in de combinatie van hun deeltijdse job en privéleven nog tijd vinden om dit engagement op te nemen. We zijn hen heel dankbaar. Het slaat een brug en verbindt, het breekt de week, het brengt bij en het leidt af, het verrijkt zijn wereld en zijn verhaal. Alleen de groep leeftijdsgenoten, die is onvervangbaar. In groep spelen en werken, beurt afwachten, delen, ruzie maken en oplossen,... dat zal terug van bijna nul beginnen zijn. Maar da's nog niet voor morgen.

2 opmerkingen:

  1. En het is vandaag complimentjesdag dus 'een welgemeend compliment aan jullie 4 voor al jullie moed, positiviteit, doorzetting'.
    Kobe en co x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vrijdagnamiddag een halve dag vrij genomen op het werk om een thuisboodschap te doen en om eens onaangekondigd bij Senne op bezoek te gaan. Een halve misser, want hij bleek bij omapa. Ook daar bleef de deurbel onbeantwoord, maar gelukkig konden de voetballers na een GSM-oproep in het nabijgelegen buurtspeeltuintje ('bij de paters", die daar al 20 jaar niet meer zitten) getraceerd worden.
    Daar een goed half uur mee gevoetbald, maar vooral mekaars talenten bekeken en afgewogen. Tot mijnheertje ineens als een echte Holle-Bolle-Gijs zijn lippen tuitte en begon te fluiten. "En ik kan ook nog met mijn vingers knipperen, maar nu niet met mijn handsjoenen aan". 'Nu niet' werd 'straks wel', want thuisgekomen tijdens een spelletje ballongooien werd daar weer het fluiten en het tegelijkertijd knipperen bovengehaald.
    Iets kunnen, iets tonen en daar fier op zijn. Zo gewoon en zo belangrijk in een mensenleven.

    Peter O.

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je een berichtje nalaten post dit dan hier. Je reactie wordt pas na een dag op de blog geplaatst.