vrijdag 19 juli 2013

De ronde van Franrijk

Fran-rijk, dat is een plek waar veel bloemen staan, in allemaal kleuren, met korte steeltjes geplukt want de vazen zijn er vaasjes, gevonden in schatkamers in het huis van mama's oma en opa. In Franrijk groeien ook veel klavertjesvier: de teller staat op negen. Eentje ligt al lang opzij want iemand heeft haar gezegd dat ie al heel lang op zoek is naar zo'n speciaal klavertje.

De ronde van Franrijk, dat is met bleke benen en dansende krullen huppelend zingen 'ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk!'.

In Franrijk wordt soms reikend vooruitgeblikt: hoopelijk wort ik verlieft! En hoeveel middelbaren bestaan er eigenlijk, en welke heb je nodig om poetsvrouw in het ziekenhuis te worden? Al brengt een fascinerend kappersbezoek die schone toekomst al wat aan het wankelen.

De ronde van Franrijk leidt langs mooie en meedogenloze barbietaferelen in geïmproviseerde barbiekastelen en langs pashokjes met lonkende spiegels en uitnodigende dansmuziek. Thuis wordt de show dan verder gezet na een duik in de verkleedkoffer of in het zwembad in de tuin. Binnen vullen uitbundig gestifte prinsessen en vlinders witte papieren. Er verschijnen ook huizen, met hartjes op de punt van het dak, waarmee gehengeld wordt naar papa's job: 'de klanten kunnen toch ook mijn huizen kiezen?'.

Er is moed en durf nodig voor zo'n ronde van Franrijk: na drie voorbereidende bezoekjes wordt superflink een tand 'vervuld' en na een geduldige doch tevergeefse thuisbehandeling worden drie wratten bevroren. Iedereen mag/moet het weten daarna, ook de kassamevrouw.

In Franrijk roepen kersen om een ladder, hangen ze even later te bengelen aan twee oren en spatten deze bellen nog wat later open tussen bol gevulde wangen en op kleedjes. Bessen zijn er, klein en groot, blauw en rood, roze, geel en zwart en groen: lekker puur of in confituur of nog beter in ijs gedraaid.

De ronde van Franrijk kent ook rustdagen: dan wordt er uitgeslapen en in pyjama rondgehangen, de tv dient dan als rustpunt en als brug naar de broer die in een ander rijk vertoeft. De nood om dat rijk fysiek te gaan bezoeken, is niet groot. Het bezoek gebeurt voornamelijk  in hoofd en hart en dagboek en aan tafel. Één voordeel met die broer-niet-thuis: er kunnen mateloos maatjes thuis komen spelen. Uit huis gaan spelen wordt dan weer meer gewikt en gewogen: gaan mama of papa mee, wie van beiden is dan thuis? Met zo'n gewillige leerlingen, valt jufje spelen immers ook héél erg in de smaak in Franrijk.

Het is heerlijk toeven in Franrijk. Met een overtuigende winnaar van de ronde daar:
Fr.. - in dat ene pashokje koos ze toevallig een passend zomerjurkje: geel, met (witte) bollen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je een berichtje nalaten post dit dan hier. Je reactie wordt pas na een dag op de blog geplaatst.